Monument Erepark Aartrijke
Opdrachtgever: Gemeente Zedelgem
Locatie: Gemeentelijke begraafplaats Aartrijke
Realisatie: 2018
Materiaal: Messangis Roche Jaune, Belgische Blauwsteen, messing en brons
Fotografie: Hans De Pelsmacker
Letterbeeldhouwer: Kristoffel Boudens
Dit kunstwerk is een universeel bezinningsmonument over oorlog, vrede, hoop, leven en dood. Dit gegeven heb ik uitgewerkt in een sculptuur die deze begrippen in een opeengestapelde compositie uitbeelden. Het onderste gedeelte bestaat uit een massieve vierkante sokkel van witsteen. Deze scherp afgelijnde steen is wit en helder. Het vormt de basis van een afgekorte zuil die het te jong afgebroken leven verbeeldt. In deze steen zijn alle namen van de gesneuvelden en oud-strijders als een fries rondom gekapt.
Op de sokkel ligt een rotsige arduinen steen. De keuze voor die steen is ingegeven door de talrijke beelden van door granaat- en mortierinslagen omgewoelde slagvelden uit de eerste WO. Een landschap waar niets meer is; geen bomen , geen mensen, geen leven. Deze steen verbeeldt de verwoesting en de dood als gevolg van oorlogsgeweld en vernieling.
De arduinen steen vormt op zijn beurt het draagvlak voor een zwevende plaat van messing. Een dienblad als het ware voor nieuw en jong leven. Het hoogglanzend materiaal staat in schril contrast met het donkere en het ruwe karakter van de arduin. De toeschouwer kijkt neer op de spiegelende plaat en ziet er de hemel met voorbijschrijdende wolken, de opeenvolging van dag en nacht en seizoenen. Het verbeeldt het tijdsverloop en de toekomst van nieuwe en voorspoedige tijden.
Op de messing plaat liggen enkele bronzen natuurgetrouwe bladknoppen. Zij dragen in zich alle bladeren, bloemen en vruchten die zich krachtig zullen ontwikkelen in de lente en volgroeien in de zomer. Het verloop dat zich jaar na jaar herhaalt is de belofte op het immer terugkerend leven.
Het monument staat centraal op de site. Bij wijze van begroeting leest men bij het betreden van de site : In de herinnering ligt de kracht.
Aan de andere zijde van de site brandt in de muur een sereen licht dat als eeuwige vlam hulde brengt aan de gesneuvelden en oud-strijders en de toeschouwer herinnert om deze offers nooit te vergeten.